Overslaan en naar de inhoud gaan

Marco Florijn ontmoet koningin Maxima tijdens congres 'Kom uit je schuld'

Marco Florijn ontmoet koningin Maxima tijdens congres 'Kom uit je schuld'

11 september 2019 Lobby

Om het taboe op schulden te doorbreken organiseerden de mensen achter de campagne ‘Kom uit je schuld’ op 9 september een congres waar ook koningin Maxima aanwezig was. Ze sprak onder andere met NVVK-voorzitter Marco Florijn.

Schuldenambassadeurs Marc, Anneke, André, Cora, Miranda en Dayenne waren er ook. Zij gingen in gesprek met koningin Maxima. De koningin sprak daarnaast samen met staatssecretaris Van Ark een aantal bestuurders van organisaties die een bijdrage leveren aan de Brede schuldenaanpak van het kabinet. Aan dat gesprek nam ook NVVK-voorzitter Marco Florijn deel. 

'We hebben het gehad over de komst van ons nieuwe Kwaliteitskader: de kwaliteitseisen die we stellen aan onze leden. En we bespraken de Basisnorm voor schuldhulpverlening die we met partners ontwikkelen. Aan de orde kwam ook hoe je op een goede manier best practices kan delen en opschalen die tot stand gekomen zijn binnen Schuldenlab.NL. Het zijn allemaal onderwerpen waar koningin Maxima nadrukkelijk in geïnteresseerd is. Zij bleek goed geïnformeerd, vroeg door en kent onze sector goed', aldus Marco Florijn.

Term 'schuld'

Tijdens het congres luisterden koningin Maxima en staatssecretaris Van Ark samen met zo'n 200 beleidsmakers en -uitvoerders naar schrijfster Désanne van Brederode. Zij hield een filosofisch betoog over de term 'schuld'. Dat woord heeft veel betekenissen. Van Brederode: ‘Er is een wereld van verschil tussen ‘ergens van beschuldigd worden’ en ‘iemand iets verschuldigd zijn’. Woorden en uitdrukkingen beschrijven de werkelijkheid, maar ze veranderen soms ook iets aan onze waarneming’.

Van Brederode wees erop dat het Engels nauwkeuriger is in het spreken over financiële schuld, waarvoor de term ‘debt’ gebruikt wordt. In een reactie pleitte schuldenambassadeur Marc Mulder ervoor om voortaan niet meer de ‘beladen term schulden’ te gebruiken, maar het te hebben over ‘betaalachterstanden en leningen’.

In een workshop vertelde Schuldhulpverlener van het Jaar 2018 Anya Wiersma (werkzaam bij NVVK-lid De Tussenvoorziening in Utrecht) over haar aanpak om mensen met financiële problemen te helpen.

Eén werkwijze

Schulden kunnen iedereen treffen, hield staatssecretaris Van Ark de congresbezoekers en koningin Maxima voor. ‘Preventie en hulp is nodig. Dat besef leeft ook breed in het kabinet. We kunnen het niet alleen, we doen dit samen met onder andere gemeenten, de schuldeiserscoalitie en vrijwilligers. Er gebeurt veel op dit moment, er zijn veel mooie projecten, die ook elders worden doorgezet. Dat laatste mag nog wel wat meer aandacht krijgen: dat we in het hele land op dezelfde manier gaan werken’.

Dat vraagt flexibiliteit, aldus Van Ark: de manier van werken van anderen overnemen ‘ook als het niet de werkwijze van je eigen organisatie is’.

Hoe kan het wel?

‘Ik spreek veel mensen, ook mensen met schulden. Er is niemand die tegen me zegt: zoals het nu gaat, gaat het goed’, constateerde Van Ark. ‘Ik proef wel verandering: dat we stoppen met uitleggen waarom iets niet kan, en gaan kijken hoe het dan wel kan. Het thema van de campagne is: kom uit je schuld. Daar gaat het om: de ander de hand reiken, contact van mens tot mens, om samen uit de schuld te komen.’

Televisieprogramma Blauw Bloed heeft op haar website een reportage over het bezoek van koningin Maxima, inclusief een interview met staatssecretaris Van Ark.

Sleutelwoorden

Lobby