Overslaan en naar de inhoud gaan

D66-Tweede Kamerlid bezoekt schuldhulpverleners IJsselstein

D66-Tweede Kamerlid bezoekt schuldhulpverleners IJsselstein

17 juli 2019 Lobby

In IJsselstein wordt een hulpvrager die de drempel van de schuldhulp-wachtkamer haalt, op alle manieren geholpen. Een compleet dossier is geen voorwaarde, niemand wordt vooraf uitgesloten en de hulpverleners doen er alles aan een klant die eenmaal binnen is, ‘vast te houden’.

Voor de schuldhulpverleners van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) betekent dat onder andere: ook aandacht geven aan de psyche van de klant, en aan de stress die schulden opleveren.

Bezoek Tweede Kamerlid Raemakers

WIL lichtte haar aanpak toe tijdens een werkbezoek van D66-Tweede Kamerlid Rens Raemakers aan de gemeente. Hij ontmoette verschillende lokale organisaties die actief zijn in financiële zorgverlening, armoedebestrijding en jeugdzorg. Raemakers kwam langs op uitnodiging van de NVVK.

Het bezoek werd georganiseerd door juridisch beleidsadviseur Joeri Eijzenbach van de NVVK. ‘Het is belangrijk om Kamerleden in de praktijk te laten zien waar onze leden mee te maken hebben’, vertelt Eijzenbach. ‘Begin oktober praat de Tweede Kamer over het armoede- en schuldenbeleid. Door zo’n werkbezoek horen Kamerleden direct van schuldhulpverleners hoe ingewikkeld hun werk is en waarom het nodig is dat de schuldhulp in ons land meer gericht wordt op de behoeften van de hulpvrager. De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening biedt nu nog allerlei mogelijkheden om drempels op te werpen voor hulpvragers. Het is goed als de Tweede Kamer dat aan de orde stelt bij de staatssecretaris.’

Korte lijntjes

WIL detacheert een medewerker bij het sociaal team van de gemeente. Zo houdt de organisatie de lijntjes kort. Zowel hulpverleners als hulpvragers kunnen direct antwoord krijgen op financiële vragen.

WIL doet in IJsselstein mee aan een pilot om meer naar de persoonlijke behoeften van klanten met schulden te kijken. De klant hoeft daarbij niet in een ‘keurslijf’ maar mag zelf aangeven wat hij wil of nodig heeft. Door op deze manier bij het eerste contact meer aandacht te besteden aan de behoefte van de klant vallen minder klanten uit. De instelling verwacht dat hierdoor de kans kleiner wordt dat klanten opnieuw in de schulden komen.

Effectieve budgetcursus

Daarnaast doet WIL ook mee aan onderzoek naar de effectiviteit van budgetcursussen. Ook hier lijken cursussen die meer rekening houden met de behoefte van de klant meer succes te hebben. Het onderzoek wordt begeleid door de Hogeschool Utrecht. De resultaten worden in oktober verwacht.

Sleutelwoorden

Lobby