inloggen
 
logo nvvk
  • doelgroepen NVVK
  • doelgroepen NVVK
  • doelgroepen NVVK
  • doelgroepen NVVK
  • doelgroepen NVVK
> Nieuws > Nieuwsbericht

Sleutelrol voor overheid in schuldenproblematiek

geplaatst op 23 mei 2014

Eind maart 2014 maakte de NVVK bekend dat in 2013 het aantal mensen met problematische schulden wederom gestegen is. Vandaag, 23 mei 2014, brengt de NVVK haar jaarverslag uit waarin duidelijk wordt dat de schuldenproblematiek zich diep in de samenleving heeft geworteld. Bij het oplossen daarvan speelt de overheid een bijzondere sleutelrol als wetgever, uitvoerder en schuldeiser. Daarom roept de NVVK de overheid op om haar methodiek van verrekening aan te passen en de mogelijkheid om beslag op toeslagen te leggen op te heffen.

 

Schulden diep geworteld in de samenleving
Schulden komen voor in alle lagen van de maatschappij. De NVVK ziet dat de groep mensen die een bovenmodaal inkomen, een huis met hypotheek of een eigen onderneming heeft en die zich voorheen prima zelf kon redden, nu steeds vaker hulp in moet roepen om de financiën op orde te krijgen. In 2013 is de NVVK daarom een samenwerking gestart met de grootste hypotheekverstrekkers om eigenwoningbezitters beter te kunnen helpen.
Een andere groeiende groep mensen die een beroep doet op schuldhulpverlening, heeft een (te) laag inkomen en naast financiële ook op andere terreinen problemen. Hiervoor is door de NVVK aangepaste dienstverlening ontwikkeld, namelijk Duurzame Financiële Dienstverlening, waardoor mensen langer de tijd krijgen om hun inkomen en uitgaven in evenwicht te brengen en ondertussen te werken aan de onderliggende problematiek.

 

Bijzondere rol van de overheid
De overheid speelt een belangrijke rol in de schuldenproblematiek. Het ontstaan van schulden komt mede voort uit complexe wet- en regelgeving met eigen bijdragen, boetes, verrekeningen en terugvorderingen. De benodigde financiële basis voor het betalen van de vaste lasten en reguliere verplichtingen komt hierdoor in gevaar. Door deze wetgeving en de bijzondere positie als schuldeiser - de overheid gaat voor op andere schuldeisers - bemoeilijkt de overheid veel (van haar eigen) schuldhulpverleningstrajecten. Dit alles vindt plaats in de huidige context van de 3-decentralisaties, waarbij een bezuinigingsopdracht is meegegeven en de uitvoering van schuldhulpverlening, een verantwoordelijkheid van de overheid, geen prominente rol heeft gekregen. Budgetten voor schuldhulpverlening staan bij gemeenten onder druk en daarmee ook de aanpak van de schuldenproblematiek.

Mensen zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor het op orde brengen en/of houden van hun eigen financiën. Echter veel inkomen wordt beïnvloed door wet- en regelgeving. Hierin zit een deel van het probleem en tegelijkertijd een mogelijke oplossing. De overheid is zich bewust van haar positie en onderneemt al verschillende initiatieven om bij te dragen aan het oplossen van schulden zoals de Rijksincassovisie, het Beslagregister en het aangekondigde Brede Moratorium in 2016. Echter, om een verdere groei van de schuldenproblematiek op korte termijn te voorkomen is het van belang dat het recht op verrekening van inkomen en, het beslag op toeslagen worden opgeheven en de methodiek van het verrekenen van toeslagen wordt aangepast naar reguliere betalingsmogelijkheden. De NVVK roept in haar jaarverslag de overheid op om hiertoe concrete maatregelen te treffen.

 

tags: jaarverslag

 

 

 

Gerelateerde berichten

10 februari 2015

Wethouders ondertekenen een dienstverleningsovereenkomst voor samenwerking op het gebied van Sociale Zaken

 

31 december 2014

Derde verzamelbrief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan gemeenten

 

18 november 2014

Rapport: Wie doet wat om huiseigenaren met onderwaarde te ondersteunen?

 

7 november 2014

WAARSCHUWING – Nep e-mails met zeer gevaarlijke malware

 

7 november 2014

Subsidie om jongeren te informeren over schulden en telefoonkosten problematiek

 

17 juli 2014

SZW-Verzamelbrief gemeenten 16 juli 2014

 

7 mei 2014

Verleidelijke truc om mensen met schuld te 'helpen' verboden

 

8 juni 2013

Opnieuw forse stijging aanmeldingen voor schuldhulpverlening

 

6 juni 2013

NVVK stuurt brief naar staatssecretaris Klijnsma over vroegsignalering en beslagvrije voet

 

8 juni 2012

Jaarverslag 2011

 

20 maart 2012

Jacqueline Zuidweg zakenvrouw van het jaar!

 

7 november 2011

Studiedag NVVK d.d. 15 november 2011

 

Meest gelezen


Schuldhulpverlening en in bezit van eigen woning? Schakel! meer >

 

Persbericht - Schuldenproblemen nemen toe in omvang en complexiteit meer >

 

De NVVK sluit convenant met NS! meer >

 

Nieuwsarchief 2016

november (7)

oktober (2)

september

augustus (2)

juli (9)

juni (2)

mei (7)

april (10)

maart (8)

februari (5)

januari (5)

 

Nieuwsarchief 2015

december (15)

november (13)

oktober (8)

september (7)

augustus (2)

juli (6)

juni (5)

mei (6)

april (3)

maart (3)

februari (9)

januari (11)

 

Nieuwsarchief 2014

december (22)

november (10)

oktober (6)

september (12)

augustus (4)

juli (10)

juni (6)

mei (6)

april (12)

maart (11)

februari (5)

januari (6)